четвъртък, 30 октомври 2008 г.

International Herald Tribune :България ще подкрепи Македония по пътя към НАТО

by Редактор 0 comments



Share this post:
Design Float
StumbleUpon
Reddit

International Herald Tribune :България ще подкрепи Македония по пътя към НАТО

Публикувано от Grimnir

Българският външен министър пвайло Калфин подкрепи желанието на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС, коментира International Herald Tribune .“Надявам се, че през 2008 Македония ще бъде поканена да се присъедини към НАТО, което е важно не само за нас, а за целия регион, “ коментира Калфин пред репортери, след срещата си с македонския външен министър Антонио Милошоски.Македония, Хърватска и Албания се надяват на ранни покани за присъединяване към НАТО, но засега алианса отказва да определи дата.


Калфин също каза, че като член на ЕС, България ще подкрепи допълнителното разширяване на блока. Двамата външни министри подписаха и новия визов режим за македонски граждани в България, който е налижен от влизането на страната в ЕС.

“Не съм доволен от тези визи, но се надявам, че те са само временна мярка, “коментира Милошоски. “Но благодарение на българското решение визите да са безплатни, мисля че транспорта и комуникациите между двете страни няма да пострадат много.”

International Herald Tribune цитира и австийския външен министър Урсула Пласник, според която Македония има бъдеще в ЕС, но много зависи от усилията и да се бори с корупцията и да защитава сигурността на гражданите. Австрия активно подкрепя желанието на страната за членство, но много зависи от постоянните усилия на Македония за решаване на тези проблеми. Пласник добави, че трябва да се търси увеличение на чуждестранните инвестиции, които да повишат икономическия растеж и да намалят безработицата.

По рано през Ноември, ЕС предупреди Македония за проблемите с корупцията и напомни, че страната трябва да забързза реформите си, ако иска начална дата за започване на преговори за членство.

От “Македонски лист” питаме дали е възможно страна, която ежедневно фалѿифицира историята на региона, да бъде свободно приета в ЕС. Според нас Македония трябва първо да изчисти въпроса за характера на населението в страната и за неговия език, и чак след това ще има стабилна основа за присъединяване към ЕС.

За абонамент чрез e-mail
Абонирайте се за последните новини

Категории

Абонамент чрез RSS Последни постове

Абонамент чрез RSS Последни коментари

Feeds rss За нас

Редакция
За връзка с редакторите, моля свържете се чрез посочения по-долу e-mail.
makedonski-list@googlegroups.com

Technorati

Technorati ранк
Нашият Technorati акаунт
Прибави този блог към твойте избрани сайтове

Брояч