четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Шпионин ли е бил Ванче Михайлов?

by Редактор 0 comments



Share this post:
Design Float
StumbleUpon
Reddit

Шпионин ли е бил Ванче Михайлов?

Материал на "Венстар"

През изминалите дни едно интервю в предаването Коритаров Live на Нова Телевизия разбуни духовете в Македония и България. И по-точно част от интервю с Костадин Чакъров, бивш политически съветник на Тодор Живков и Людмила Живкова. Там той между другото споменава, че Държавна Сигурност е търсела контакти с Ванче Михайлов и е го е подпомагала финансово.

Моментално македонската преса гръмна със сензационни заглавия от вида "Ванче Михайлов - комунистически шпионин на българското правителсто". В еуфорията си да експлоатират максимално медийния момент в някои македонски форуми се появиха съобщения, че Ванче Михайлов през цялото време бил издържан от комунистическото правителство. Като капак на "компетентността" на македонските писачи Тодор и Людмила Живкови бяха обявени за брачна двойка.


Нека да разгледаме фактите и да се опитаме да отговорим на въпроса дали Ванче Михайлов е бил комунистически шпионин.

Всичко започна с това интервю, публикувано от информационна агенция Фокус на 6 март т.г. Темата на самото интервю беше за дейността на българското правителство около честването на 1300 годишнината от създаването на българската държава. Ето и частта, която разбуни духовете:


...
Водещ: Отначало започваме, “Културно наследство”.
Костадин Чакъров: 1975 година Людмила Живкова, която имаше силно пронационална ориентация, постави въпроса да се събира документация, да се събират източници, архиви и т.н., които говорят за автентичност за българската история.
Поради това бяха създадени две структури. Една структура в състава на Първо главно управление, разузнавателното. Отдел, който се занимаваше с това културно-историческо наследство.
Водещ: С шеф Емил Александров.
Костадин Чакъров: Да, с шеф Емил Александров. После той стана заместник-председател на Комитета за култура. Бяха пратени, сега да не употребя думата, сътрудници на този отдел и на това управление във Ватикана, в Дъмбартон, в САЩ, навсякъде където имаше български документи. Влезе се в контакт с Ванче Михайлов, няма да крия, след толкова години мога да кажа, че ДС му плащаше, издържаше го.
Водещ: На кого?
Костадин Чакъров: На Ванче Михайлов.
Водещ: Държавна сигурност му е плащала?
Костадин Чакъров: Да, да, защото той даде много... сега, тя не му даваше като сътрудник, тя го подпомагаше, защото той не беше в цветущо финансово положение. Той даваше много ценни документи за българската история. Тя не му е давала, грубо и вулгарно едва ли не да го заведе на отчет.
Водещ: Да, нямам това предвид.
Костадин Чакъров: Не искам да кажа това, просто го подпомагаше, финансово го подпомагаше.
Водещ: Колко време го е подпомагала ДС?
Костадин Чакъров: Поне 5-6 години.
Водещ: Преди да умре?
Костадин Чакъров: Не, от периода 1975-1981, 1982, 1983 година, нататък някъде.
Водещ: Той знаеше ли, че ДС му помага?
Костадин Чакъров: Не, едва ли. Той беше на възраст и работеше за България, а къде отива целият този извор от документи и т.н, не е необходимо...
Водещ: Как, по какъв начин са му давани парите? От хора около него?
Костадин Чакъров: От хора, които могат да го подпомогнат. Това не е престъпление, те не са му давани като подкуп или като някаква такава агентурна изпълнявана поръчка.
Водещ: Ясно.
Костадин Чакъров: Подпомагане по хиляди начини.
Водещ: Но това е било от службите за сигурност.
Костадин Чакъров: Да, от службите за сигурност.
Водещ: Това Вие със сигурност ли го знаете?
Костадин Чакъров: Със сигурност го зная.
Водещ: Това за първи път ли го казвате?
Костадин Чакъров: За първи път го казвам, да.
Водещ: Ванче Михайлов, ами те ще се гръмнат македонците.
Костадин Чакъров: Какво лошо има, че българската държава му е давала? Да не му е давал някакъв друг противник, национален или нещо друго?
Водещ: Чакайте тогава малко да направим едно отклонение само.
Костадин Чакъров: Ванче Михайлов е рожба на българската кауза, защо да не му даваме? Защо, какъв е...
Водещ: Добре де, не, аз не казвам “защо да не му давате”.
Костадин Чакъров: Това е ставало под егидата на служби. Не мога аз и вие да отидем и да му дадем ей-така пари. Установен е контакт, каузата за България, подпомага се...
Водещ: Установен е открит контакт или неоткрит контакт?
Костадин Чакъров: Контакт, сега не знам как се квалифицира контакт, но от обучени хора, които знаят как да разговарят на съответното равнище. Но да не го преекспонираме този случай, говорим сега за отдела. Това беше едната структура, втората беше “Културно-историческо наследство”, което беше една дирекция.
Водещ: То това променя много неща и около тази книга, на която е бил редактор Георги Първанов.
Костадин Чакъров: Да не отиваме сега, да не разтваряме толкова настрани. Нали имаме днес да говорим за...
Водещ: Само вметвам, защото нали се заговорихме...
Костадин Чакъров: Разбира се...
Водещ: Кое разбира се, че променя доста неща?
Костадин Чакъров: Променя, разбира се. Българската емиграция работеше много за България. Една част от тях беше...
Водещ: Значи по линия на “Културно наследство” е имало такова проникване в бившата югославска емиграция от българските служби...
Костадин Чакъров: Изключително. Да, във всичките структури емигрантски имахме много сериозна връзка.
Водещ: Казвате наистина доста съществено. То променя много неща около редакторската работа. Не само около нея, а изобщо концептуално променя.
Костадин Чакъров: За съжаление никой не иска да погледне, че ние бяхме една сериозна държава и доста сериозно си защитавахме историята, и настоящето, и миналото, а и бъдещето. Това беше едната структура.
Водещ: Хайде да не... , защото ще вземем...
Костадин Чакъров: Да не отиваме сега, там пак ще кажат някои, че отиваме към шпиони.
Водещ: Почнахме за Людмила Живкова, вижте за Ванче Михайлов почнахме...
Костадин Чакъров: Това си беше, пак казвам, една нормална, една благородна дейност, да съберем всичко каквото има по света за България.
...

Близо седмица след това интервю, на 12 март, агенция Фокус потърси за коментар г-н Георги Младенов, който е познавал лично и е работил с Ванче Михайлов. Тук можете да намерите пълния текст на това интервю.

От горните интервюта се вижда ясно, че Ванче Михайлов нито е получавал лично пари от българската държава, нито е имал нужда от такива. Той не е бил на нейна служба и не е изпълнявал нейни поръчки. Ролята на Държавна сигурност се свежда до това да осигури дискретни канали за връзка с него с цел българското правителство да се домогне до неговия архив. И всичко това през един сравнително кратък период в края на неговия живот.

Все пак за да се хвърли повече светлина върху тази тема в студиото на Нова телевизия бяха поканени проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, г-н Красимир Каракачанов, председател на ВМРО-БНД и по телефона бе потърсен отново г-н Костадин Чакъров. Тук можете да намерите пълния транскипт на разговора, публикуван от агенция Фокус. Освен с ясно изразеното становище на г-н Чакъров за "шпионската" дейност на Ванче Михайлов и естеството на интереса на българската държава към него, читателите ще имат възможност да се запознаят с интересни факти около дейността на ВМРО и за отношенията между ВМРО и българските правителства (особено комунистическото след 1945).

Провали се поредния опит да се очернят велики личности свързани с историята на българския народ само защото не могат да бъдат представени като "чисти" македонци.

Накрая бих искал да завърша с един виц от 80те години на миналия век и един съвет.

Питали Радио Ереван: Вярно ли е, че България изнасяла компютри за Япония?
От радио Ереван отговорили: Вярно е, ама не компютри, а компоти и не за Япония, а за Полша.

Нека медиите в Македония да питат по-често Радио Ереван преди да се впускат да разпространяват новини като тази за компютрите. А най-добре би било да черпят информацията от извора. В България има толкова много хора, които с радост биха споделили знания и лични спомени от близкото минало. При това подкрепени с много документи.

За абонамент чрез e-mail
Абонирайте се за последните новини

Категории

Абонамент чрез RSS Последни постове

Абонамент чрез RSS Последни коментари

Feeds rss За нас

Редакция
За връзка с редакторите, моля свържете се чрез посочения по-долу e-mail.
makedonski-list@googlegroups.com

Technorati

Technorati ранк
Нашият Technorati акаунт
Прибави този блог към твойте избрани сайтове

Брояч