четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Новини за месец ноември

by Редактор 0 comments



Share this post:
Design Float
StumbleUpon
Reddit

Новини за месец ноември

"Кафе по македонски"-така е озаглавена една статия в един московски ежедневник.

На 28 октомври вечерта, група от четири руски дипломати се веселила в едно кафе, в центъра на Скопие. По първоначални данни, в момента в които споменатите дипломати решили да напуснат заведението и да се приберат по домовете си, към тях се приближил непознат мъж, който без всякакво обяснение ги нападнал и ударил някои от тях. Стреснатите гости тръгнали да си ходят, но на изхода на заведението били отново нападнати, този път от охранителите. В мелето, се включели и други непознати за руските дипломати лица.


Според сведенията им, македонските побойници били около 10-12 човека, като се предполага, че между тях е имало няколко "скинхедс". В резултат от схватката, дипломатическите представители на Русия били пребити. Успели да се доберат до местната бърза помощ, откъдето си извадили медицински уверения за нанесения над тях побои.
Няколко дни по-късно, руското министерство на външните работи изпрати нота до Македония, в което се изразява крайно възмущение от случилото се и се изказва загриженост за сигурността на руските граждани, пребиваващи на територията на страната.

На 15 ноември, в Скопие гостуваше Руския национален отбор по футбол. Резултата от мача-2:0 за Русия, не предващаваше това което стана в сектора с руските запалянковци. По публикации от македонската преса, вследствие на провокации и хулигански прояви, част от охраняващите македонски полицай навлезли в него. Въпреки, че упорито се крие от македонска страна подробности за случилото се, в пресата излязоха съобщения и снимки на които ясно се виждат окървавени лица на руски запалянковци. Дни по-късно се разбра, че в Скопие са задържани 6 лица от руски произход, на които е повдигнато обвинение за хулиганство. Повече от десет дни бяха нуждни на македонските правораздавателни органи да осъдят руските фенове на глоби от по 100-500 евро и двугодишна забрана за посещаване на Р. Македония. Два дни по-късно, на 17 ноември, Руската футболна федерация изпрати писмо до УЕФА в което я сезират за случилото се на трибуните на стадион "Градски" в Скопие. Основната причина, които според руските власти изиграла съществена роля за случилото се, е невъзможността на македонските полицаи да въстановят реда на трибуните.

По материали от: http://www.novoteka.ru/r/World/Europe/Yugoslavia/Macedonia

За абонамент чрез e-mail
Абонирайте се за последните новини

Категории

Абонамент чрез RSS Последни постове

Абонамент чрез RSS Последни коментари

Feeds rss За нас

Редакция
За връзка с редакторите, моля свържете се чрез посочения по-долу e-mail.
makedonski-list@googlegroups.com

Technorati

Technorati ранк
Нашият Technorati акаунт
Прибави този блог към твойте избрани сайтове

Брояч