четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Папирусът намерен при Дервени, Солунско

by Редактор 0 comments



Share this post:
Design Float
StumbleUpon
Reddit

Папирусът намерен при Дервени, Солунско

През лятото на 1962 година, група гръцки учени проучват една могила в близост до село Дервени (славянско име), Солунско. Попадат на свитък папирус, който според думите на откривателите му е “... чисто черен, невъзможен за преглед и установяване дали изобщо има на него написано нещо или не.”

Минават се повече от 40 години. Постепенно с навлизането на новите технологии и в областта на проучването на археологическите артефакти, става възможно този паметник на древността да бъде разчетен. Според някои публикации в пресата на Р. Македония, гърците нарочно са криели този надпис, защото още тогава-т.е. при намирането му е установено, че езика на който е написан не е на някой от познатите древни елински езици.

Всъщност с какво този папирус е интересен? На първо място с това, че според повечето автори той е съставен по време на управлението на Филип ІІ Македонски, като най-често употребяваната година е 340 година преди Хр. Според публикуции от пресата в Република Македония, езикът на които е написан текста е непознат, като очевиден е опита, да се насочи вниманието към смятам-фриволния засега извод, а именно, че текста е написан на “древен македонски език”.

Ако засега се въздържим от някои категорични твърдения, то можем да изчерпим настоящата тема с това, че този папирус за пръв път става известен едва през 1997 година, когато група уважавани експерти от западни университети го обнародват в периодични научни издания.

За абонамент чрез e-mail
Абонирайте се за последните новини

Категории

Абонамент чрез RSS Последни постове

Абонамент чрез RSS Последни коментари

Feeds rss За нас

Редакция
За връзка с редакторите, моля свържете се чрез посочения по-долу e-mail.
makedonski-list@googlegroups.com

Technorati

Technorati ранк
Нашият Technorati акаунт
Прибави този блог към твойте избрани сайтове

Брояч