събота, 25 октомври 2008 г.

Изворознание за Македония: Историческите извори за етническия състав на държавата на цар Самуил.

by Редактор 0 comments



Share this post:
Design Float
StumbleUpon
Reddit

Изворознание за Македония: Историческите извори за етническия състав на държавата на цар Самуил.

Историческите извори за етногенезиса на Самуиловата държава

Историческата наука в днешно врем разполага със значителен масив от документи, чрез които почти всеки заинтересован любител на миналото, може дори сам да си “реконструира” дадено историческо събитие. Радващ е фактът, че все повече и повече стават хората, които решават по една или друга причина да споделят своите наблюдения и оценки за естеството и характера на един или друг факт от далечното и не чак толкова, минало. Но за съжаление, някои от тези положителни констатации, губят от своята ценност заради появата и популяризирането на някои спекулации, породени от различни причини.

В съседна Р. Македония, чиято основна част от населението според проф. Едгар Хьош, все още не се е напълно изяснила етнически, поощряваните доскоро безкруполни лъжи и безцеремонни насилвания на безспорни исторически истини, продължиха да бъдат все така привлекателни и високо оценявани. Безспорно, един от най-често задаваните въпроси свързани с историята в тази страна, касае “етногенезиса на Самуиловото царство”. За съжаление, все още местните хора, продължават да бъдат лъгани по най-подъл и коварен начин, като вместо автентични цитати от средновековни източници, им се предлагат различни като съдържание и истинност, исторически “памфлетчета”.

Ето защо, като човек, кръвно свързан с Вардарска Македония, чувствам за дълг да представя познатите ми исторически извори, чрез които се надявам всеки честен и доблестен македонец, да си отговори сам на въпроса-“Какво по националност е населението, живяло на тези географски ширини през Х-ХІ век?!”

Приятно четене!


"...НАДПИС ВРЪЗ ПЛОЧАТА НА ЦАР ИВАН ВЛАДИСЛАВ"

„Во 6523 година од сотворението на светот се обнови таа крепост sидана и правена од Јоан самодржец Болгарски и со помошта и со молитвите на пресветата владичица наша Богородица и застопувањето на врховните апостоли таа крепост беше направена за убежиште и за спасување и за животот на Болгарите. Започната беше крепостта Битола во месец октомври во 20 ден, а се заврши во месец ... во крај. Тој самодржец беше Болгарин по род внука на Никола и Рипсимија благоверните, син на Арон, кој е брат на Самуил цар самодржавен и кој двајцата ја разбија во Штипон грчката војска на Цар Василиј каде беше земено злато ... а този в ... цар бидува разбиен од Цар Василиј во /6522 година од сотворението на светот во Клуч и почина во крај на летото."

*-Наскоро при разкопките на една църква във Воден, се откри друга плоча(според която отново и Самуил и Йоан Владислав са Българи), чиято историческа достоверност, все още се проверява..

В следващите редове съм цитирал 8 писменни средновековни източници (предимно Византийски), чрез които всеки непредубеден от фалшификации и исторически изкривявания човек, ще си даде САМ НА СЕБЕ СИ отговор на въпроса, «каква е етническата принадлежност на населението в Македония, за време на Цар Самуиловото управление?»

За абонамент чрез e-mail
Абонирайте се за последните новини

Категории

Абонамент чрез RSS Последни постове

Абонамент чрез RSS Последни коментари

Feeds rss За нас

Редакция
За връзка с редакторите, моля свържете се чрез посочения по-долу e-mail.
makedonski-list@googlegroups.com

Technorati

Technorati ранк
Нашият Technorati акаунт
Прибави този блог към твойте избрани сайтове

Брояч